Meny pilegrimsleden.no

Regionalt pilegrimssenter (RPS), Avaldsnes

Kystpilegrimsleia hadde flott markering av prøvedrift av Regionalt pilegrimssenter (RPS), Avaldsnes, torsdag 14. november 2019.

Kystpilegrimsleia ble godkjent som offisiell pilegrimsled i desember 2017. Kystpilegrimsleia er i dag en av ni godkjente St. Olavs veier i Norge. Se www.pilegrimsleden.no


Markeringen fant sted i Nordvegen Historiesenter på Avaldsnes. Der ble det en velkomsthilsen ved prosjektkoordinator Wenche Lindtner. Hun ga, sammen med leder for Nasjonalt Pilegrimssenter Hans Morten Løvrød og prosjektleder for Kystpilegrimsleia, Lasse Sandø, en bakgrunn for markeringen og en introduksjon av Kystpilegrimsleia fra Egersund til Trondheim. Langs hele Kystpilegrimsleia er det godkjent 26 nøkkelsteder som er steder med spesiell stor kulturell verdi.

Regionalt pilegrimssenter Avaldsnes er en av fire regionale pilegrimssentre langs Kystpilegrimsleia, og senteret skal koordinere arbeid med merking, skilting og tilrettelegging av pilegrimssatsingen ved nøkkelstedene i Rogaland frem til Moster. Dette omfatter nøkkelstedene Egersund, Obrestad fyr og Hå gamle prestegard, Stavanger med Stavanger domkirke, Utstein pilegrimsgård og Utstein kloster, samt Avaldsnes frem til Moster.

Det var et overraskende kulturelt innslag med «pilegrim Siv Eriksdatter», som hadde vandret og seilt fra Egersund og var på vei til Nidarosdomen. Dette troverdige rollespillet med fortelling og sang ble meget godt mottatt av en sjette klasse fra Avaldsnes og alle andre fremmøtte.

Det ble overbragt hilsninger og lykkeønskninger fra Alf Magne Grindhaug, varaordfører Karmøy og Gunn Marit Lygre, politisk oppnevnt representant fra Rogaland fylkeskommune i styret for Kystpilegrimsleia. «Kystpilegrimsleias mor» Margunn Pettersen fra Stavanger bispedømmeråd og leder for Regional- og kulturutvalg Inghild Vaglo fra Rogaland fylkeskommune, ga også gode ord og lykkeønskninger til driften av et Regionalt pilegrimssenter ved Avaldsnes.

Etter en hyggelig og enkel lunsj ble det gjennomført en omvisning ved leder Avaldsnesprosjektet Marit Synnøve Vea om framtidstanker for Middelalderparken og låven ved Historiesenteret. Prost Helge Gaard hadde en omvisning inne i Avaldsnes kirke, som skal bli ferdig restaurert til medio desember i år.